Tuesday, January 22, 2013

Sup Kobis Bunga Berkeju

Asalnya nak buat resepi sup kobis bunga ala Rachel Allens dalam majalah Saji. Namun, disebabkan ketiadaan krim fraiche di tesco, jadi saya ubah sup kobis bunga ini mengikut gaya Jamie Oliver. Bagi saya, sup ini sangat mudah disediakan dan membuatkan Khalish dan Ilhan menyangka ia adalah sup cendawan bukannya kobis. hehe...Masuk dalam senarai resepi.

Bahan-bahan:
  • 1 biji bunga kobis (saya guna 600gm) - potong halus mengikut bunganya
  • 1 sudu besar mentega
  • 2 labu bawang Holland - didadu halus
  • 500 ml stok ayam (saya campurkan 2 kiub stok ayam ke dalam air panas)
  • 2 batang besar saderi - dipotong kecil
  • sedikit serbuk lada hitam
  • Beberapa keping keju cheddar - dipotong halus atau diparut
  • Daun ketumbar - dicincang halus
Cara menyediakannya:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Masukkan batang saderi dan masak hingga lembut.
2. Masukkan kobis bunga. Kacau seketika dan masukkan stok ayam.
3. Masak hingga mendidih dan kobis menjadi empuk.
4. Setelah kobis lembut, tutup api. Biarkan lima minit dan kisar menjadi lembut dan sebati. 
5. Setelah itu masukkan kembali dalam periuk dan panaskan hingga mendidih. Jika sup terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air panas. Masukkan sedikit demi sedikit.
6. Perasakan dengan sedikit lada hitam atau pati ayam. Biarkan hingga mencapai kepekatan yang diingini. Kacau selalu.
7. Untuk menghidang, masukkan ke dalam mangkuk, taburkan dengan keju cheddar, lada hitam dan daun ketumbar. Enak dimakan bersama roti perancis.





1 comment: