Monday, April 29, 2013

Sup Kentang Keju Cheddar

Sup ni lama dah dicuba. Rasanya lemak berkrim. Saya peroleh resepi menerusi majalah Rasa tak ingat tahun berapa. Tak silap masa tu ada kolum perkongsian untuk resepi pelajar kulinari. Jumlah hidangan dihasilkan agak banyak berbanding setin sos prego cendawan.

Nak lagi enak, masa tumis bawang tu saya masukkan sekali cendawan tiram untuk campuran rasa cendawan. Rasanya guna cendawan butang segar lagi menarik tapi masa tu tak de stok. Mungkin lain kali kita cuba.
Sup Kentang Keju Cheddar
Bahan-bahannya:

1.5 liter stok ayam (saya guna kiub ayam je)
2 labu bawang besar (dipotong dadu)
4 batang batang saderi (hiris kecil)
6 biji kentang - saiz besar (direbus dan dilenyek)
Keju cheddar (terpulang berapa banyak - diparut
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar lada hitam
1/2 sudu kecil garam (jika perlu)
1/2 sudu kecil serbuk oregano (tak masuk)
3/4 serbuk lada sulah

Cara menyediakannya:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan batang saderi hingga layu. 
2. Masukkan stok ayam dan kecau rata.
3. Masukkan kentang lenyek. Kacau dan biarkan mereneh dengan api perlahan.
4. Tutup api dan masukkan bahan tersebut dalam pengisar. Kisar hingga semua bahan menjadi halus.
5. Setelah itu, tapis bahan dan panaskan semula dalam periuk. Masukkan keju cheddar, serbuk oregano, serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah reneh hingga keju mencair dan sup menjadi pekat. 
6. Serasi dihidang bersama roti perancis dan lain-lain roti.


Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment