Monday, May 21, 2012

Kari Hijau Thai Meletop

Ini resepi pertama pilihan saya untuk dipaparkan.
Saya peroleh daripada blog En Mat Gebu di sini yang beliau peroleh dari sini.

Kami suami isteri penggemar masakan kari. Kari Hijau ini termasuk dalam senarai kerana pes yang dibuat sendiri sangat-sangat menguja selera berbanding pes segera. Saya gantikan terung dengan rebung madu yang masih segar diperoleh di Pasar Besar Ipoh. 

Gandingannya memang kena dengan daging selain penggunaan daun selasih memberi aroma yang menyenangkan satu dapur. Selain itu, penggunaan sos nampla atau sos ikan memainkan peranan menggantikan garam. Jom semak resepi.

Bahan Pes:
  • 1 batang serai, hiris halus
  • 1 -3 biji cili padi siam, hiris halus (saya ikut en mat guna 10 biji + 2 cili hijau)
  • 2 biji bawang merah, hiris halus
  • 4 - 5 biji bawang putih, cincang
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia
  • 1/2 cawan daun ketumbar (guna semua sekali termasuk akar)
  • 1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil
  • 1/2 camca teh serbuk jintan manis
  • 1/2 camca teh serbuk lada sulah
  • 1/2 camca teh serbuk ketumbar
  • 3 camca besar sos ikan (nampla)
  • 1 inci belacan
  • 2 camca besar jus limau nipis
  • 1 camca teh gula perang/merah
  • 3 - 4 camca besar santan
Bahan lain:
  • 500 gram daging batang pinang (saya guna separuh)
  • 1 biji terung biru, didadu besar2 (sebungkus rebung madu setiap satu dipotong empat)
  • 1 biji tomato, belah 6
  • 2 batang serai, dititik
  • 4 helai daun limau purut
  • 10 biji cili padi merah thai, diketuk
  • Pes kari hijau thai (resipi di atas)
  • 800 ml santan cair (500 ml)
  • 300 ml pati santan
  • Jus limau nipis secukupnya
  • Sos ikan secukupnya
  • Gula secukup rasa
  • Daun selasih secukupnya (anggaran 1 genggam)
Cara menyediakannya:
  1. Untuk pes : Satukan semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat. Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu. Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.
  2. Untuk kari hijau: Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis pes kari hijau hingga harum, masukkan serai dan juga daging. Gaul rata dan masak sekejap hingga daging kecut.
  3. Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut, biar masak hingga daging 1/2 empuk. Masukkan rebung madu dan juga cili padi thai. Bila mendidih, tuang pati santan. Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api sederhana. Kacau selalu.
  4. Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau rata dan matikan api. Rasa dan tambah sos ikan jika kurang masin. Enak dimakan bersama nasi panas. Selamat mencuba.

notajari: kalau google imej atas tajuk kari hijau thai akan ternampak gambar di atas dalam blog ceria-resepi.blogspot.com. Selamba je kan curi gambar, kredit pun tak de. Ishhh...

No comments:

Post a Comment