Wednesday, December 12, 2012

Kari Devil Daging & Ayam Portugis

Gara-gara penangan menonton masterchef Malaysia tempohari, En Bapak tak pasal-pasal mengidam nak merasa Kari Devil Portugis. Sumpah, walaupun saya anak jati Melaka, tak sekali pun pernah mencuba lauk yang diperkenalkan orang Portugis ni.

Saya peroleh resepi ini daripada blog Ummi Zaihadi (sini) dan sudah mencuba bersama ayam dan daging. Kali pertama saya membuatnya menggunakan daging, terlebih bubuh cili kisar dan rasanya hampir kepada rasa asam pedas tetel. 

Namun, percubaan kali kedua menggunakan ayam menjadi apabila rasa yang terhasil seakan gabungan kari tanpa santan dan asam pedas. Kena masak sendiri baru tahu keenakkan rasanya. Siap berebut-rebut manja dengan En Bapak buat cecah dengan roti paratha ketika minum petang. hehehe...

Mengikut kepada tips yang diberikan Chef Adu, kari devil yang menggunakan daging perlu diperap dengan sesudu dua cuka terlebih dahulu bagi menyerap rasa masam ke dalam daging. Seeloknya dicadangkan menggunakan daging batang pinang dan perap lebih kurang 30 hingga 40 minit.

Bagaimanapun, jika menggunakan ayam tidak perlu diperap dan masak mengikut resepi diberikan. Tapi, apa yang pasti tak jadi kari devil tanpa biji sawi. Selamat mencuba.
 
Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam - dipotong 12 (6 ketul ayam / semangkuk daging dipotong kiub)
  • 3 labu bawang besar - kisar (2 labu)
  • 6 ulas bawang putih - kisar (4 ulas)
  • 5 tangkai cili merah - kisar (1-2 sudu)
  • 3 cm halia - tumbuk
  • 3 biji buah keras - tumbuk (2 biji)
  • 3 cm kunyit hidup - tumbuk
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • sedikit gula
  • sedikit garam
  • 1 sudu besar cuka
  •  2 biji terung bulat / bendi (saya tambah)

Cara menyediakannya:
1- Bersihkan ayam, toskan.
2- Tumis biji sawi dan semua bahan kisar sampai pecah minyak. 
3- Masukkan ayam dan masak sampai kecut. Tuangkan secawan air. Tutup periuk agar ayam cepat empuk. 
4- Masukkan semua bahan tumbuk dan gaul rata. Masukkan garam, gula dan cuka secukup rasa. Masukkan juga terung atau bendi. Biarkan empuk selama beberapa minit.
5- Kacau hingga sebati dan sesuaikan rasa. Biarkan mereneh dan agak pekat. Sedia dihidang bersama nasi atau roti. 

notajari: buah keras berfungsi memekatkan kuah.

No comments:

Post a Comment