Ketika berkunjung ke klinik tempohari, saya masih sempat membeli selonggok durian kampung yang berharga RM10. Elok isinya dan ada sebiji yang besar tapi sayangnya rasanya agak kurang manis.
Oleh kerana tak minat sangat nak buat tempoyak, makanya kita jadikan bahan perasa untuk bubur pulut hitam dan serawa durian. Hasilnya, memang tidak mengecewakan. Resepi ketayap serawa durian ini saya peroleh menerusi majalah Saji bulan Oktober. Buat 2x adunan terus. Kulit ketayapnya ala-ala crepe dah gopanya. Yang penting, boleh isi inti banyak-banyak. Yummy....
Bahan Kulit:
- 100gm tepung gandum
- 1 biji kuning telur
- 1 biji telur
- 250ml susu segar
- 250gm gula halus (ini saya main agak-agak rasa)
- Sedikit pewarna hijau
- 5 ulas durian segar
Bahan serawa durian:
- 3 ulas durian segar (saya letak 10 ulas)
- 200ml santan pekat
- 50gm gula halus
- Daun pandan (saya tambah)
1. Terlebih dahulu, sediakan serawa durian. Satukan semua bahan serawa dalam periuk dan kacau hingga mendidih dan kuahnya menjadi pekat. Pastikan menggunakan api perlahan dan sejukkan.
2. Untuk bahan kulit, masukkan semua bahan (kecuali isi durian) dalam sebuah mangkuk dan kacau gunakan whisk hingga sebati kemudian tapis. (nak lagi senang, masukkan semua dalam pengisar).
3. Masukkan satu senduk kecil adunan di atas kuali leper yang telah dipanaskan. Masak hingga kekuningan. Angkat.
4. Isikan isi durian di atas kulit ketayap (terbalikkan) kemudian lipat. Hidangkan bersama serawa durian.
Tips:
Pastikan kelikatan adunan tidak terlalu pekat atau cair bagi mendapatkan rasa ketayap yang lembut dan enak bila dimakan.
Lebih enak bila dihidang bersama seteko teh yang dicampur dua biji buah pelaga, sebatang kulit kayu manis dan lima kuntum bunga cengkih. Tak yah bubuh gula, kurangkan manis demi kesihatan. Ecewah...
No comments:
Post a Comment