Kenapa sempoi sebab ianya sangat mudah disediakan. Lelap mata pun boleh buat. Konon.
Resepi ni Mak yang ajar. Kalau balik kampung lama dah Mak tak buat. Cuma saya masih meneruskan tradisi sebulan sekali bila teringin buat untuk santapan minum petang. Kalau panas-panas Ilhan dan Khalish memang berebut nak makan. Rasa lemak kelapa dan tekstur kenyal biji sagu memang mengasyikkan.
Sebelum berkahwin En Bapak tak pernah makan lempeng ni. Asyik-asyik lempeng kelapa je. Bosan. Masa mula-mula buat dulu, member siap buat muka pelik kata tak pernah tengok lempeng ni. Siap serkap jarang kata tu makanan orang jawa. Ntah, tak tahu lah resepi dari mana. Mak kata Nenek yang ajar. Tanya Nenek katanya resepi arwah Atuk. Wallahualam.
Jom tengok resepinya: (menghasilkan 2-3 keping lempeng bergantung kepada saiz)
Bahan-bahan:
- Secawan biji sagu aka sagu mata ikan - direndam lima minit dan ditos
- Suku cawan kelapa parut - lebih kurang lima sudu makan
- Garam
- Gula
- Sedikit minyak masak
Cara menyediakannya:
1. Gaulkan biji sagu yang telah ditos bersama kelapa parut dan garam. Sekadar terasa masin sudah cukup.
2. Panaskan non stick pan dan lenser dgn sedikit minyak.
3. Letakkan sesenduk adunan, buat bulat dengan menggunakan sudip dan ratakan. Jangan terlalu tebal atau nipis.
4. Tutup dengan tudung periuk dan biarkan kira-kira lima minit dengan api perlahan atau hingga masak kekuningan. Tidak perlu diterbalikkan.
5. Taburkan sedikit gula di atasnya dan biarkan seminit. Tutup api dan angkat.
notadapur:
- kalau teringin nak makan dengan sambal bilis, tidak perlu ditabur gula di atasnya.
- biji sagu jangan direndam terlalu lama, nanti lembik sangat dan tak sedap. Asalkan terasa lembut dan kembang sudah cukup.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment