Wednesday, September 19, 2012

Laksa Pangkor versi derhaka

Buat ni dah lama dah. Masa En Bapak balik dari tugasan di Lumut, beliau membwa pulang seplastik penuh produk hasil laut Pangkor seperti ikan bilis, udang kering, keropok, sotong kering, ikan jeruk dan mee laksa pangkor.

Dah banyak kali ke Lumut dan Pulau Pangkor tak pernah pula terjumpa dengan kedai yang menjual laksa homemade Pangkor ni. Jadi,  bila ditanya macamana nak sediakan laksa ni, beliau suka-suka hati meminta saya mencari resepi di internet. Sayang punya pasal, saya turutkan sahaja. Banyak versi rupanya laksa pangkor ni. Baru mula nak masak, saya baru perasan yang hasil kuahnya akan menjadi seperti kuah masak pindang.

So, tekak macam dah kurang bila teringatkan laksa+kuah pindang. Makanya, saya ubah resepi asal menjadi resepi laksa ikut tekak sendiri. Derhaka sepenuhnya. En Bapak agak terkejut namun mengakui hasilnya adalah sedap. Mungkin lain kali kita ikut resepi asal ye sebab stok mee dah habis. Rasa mee ni adalah seperti rasa mee+laksa dan bila rebus sekejap je dah lembut. Sekian, harap maklum. hehe

Laksa Mee Pangkor
Sumber : Majalah Saji Keluaran Mei 2009 menerusi blog ini
Bahan-bahannya:-
1 paket laksa mee (celur hingga lembut & toskan)

Bahan Sambal:-
  • 20 tangkai cili kering*
  • 2 labu bawang besar*
  • 2 ulas bawang merah*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 500gm udang kering(rendam & toskan airnya)*
  • Secubit belacan*(*b)
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam & gula secukup rasa
Bahan Sayur:-
  • 10 tangkai kacang panjang - potong halus
  • 2 ulas bawang merah - hiris
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 sudu kecil kicap
  • 1/2 batang lobak merah - potong dadu
  • 1 paket lobak masin
  • Garam secukup rasa
Bahan Sup Ikan :-
  • 2 ulas bawang merah - hiris
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 ekor ikan kembung- potong 3 bahagian
  • 1 ekor ketam - belah empat
  • Fish ball - Yana tambah
  • Sup bunjut- Yana tambah 
  • 1 tangkai daun sup - hiris
  • 1 tangkai daun bawang - hiris
  • Air secukupnya
Cara menyediakannya:-
  1. Sambal- Tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan air asam jawa, garam & gula secukup rasa. Kacau sebati. Tumis hingga pecah minyak & sambal masak. Ketepikan.
  2. Sayur Kacang- Tumis bawang putih & bawang merah hingga naik bau. Masukkan lobak masin.Masak sekejap hingga lobak lembut sedikit. Kemudian, masukkan kacang panjang & lobak merah. Gaul rata. Masukkan kicap & garam secukup rasa. Ketepikan.
  3. Sup - Tumis bawang merah & bawang putih hingga naik bau. Masukkan air, ikan, sup bunjut, fishball & ketam. Biarkan hingga mendidih. Masukkan garam & serbuk perasa secukup rasa & biarkan mereneh seketika. Padamkan api. 
  4. Masukkan laksa mee dalam mangkuk diikuti dgn sambal & sayur kacang. Tuangkan sup diatasnya & siap untuk dihidangkan.  
 Kuah versi derhaka saya:
  1. 4 ekor ikan kembung - direbus dengan air dan asam keping. (tos ikan dan simpan air rebusan)
  2. Asingkan isi ikan dan tulang. Kisar isi terlebih dahulu bersama sedikit air dan kisar halus tulangnya pula.
  3. Masukkan ke dalam stok rebusan tadi.
  4. Kisar 2 labu bawang besar dan masukkan dalam kuah tadi. Masukkan bunga kantan dan daun kesum beresama 3 keping asam keping. Masak hingga mendidih dan perasakan dengan garam dan gula. (saya tak masukkan cili kisar kerana kuah akan dimakan dengan sambal seperti resepi di atas.) 
  5. Campurkan mee laksa dalam mangkuk diikuti dengan sayur kacang. Isi kuah dan masukkan sambal ikut pedas.  Memang sedap. Terliur. 

No comments:

Post a Comment