Wednesday, September 12, 2012

Ayam Berempah Chef Norman

Assalamualaikum kepada anda yang sampai ke blog saya ni.

Biasanya bila sampai giliran minggu menu utamanya adalah ayam, maka saya akan pening kepala. Pening kepala memikirkan menu apa yang boleh disediakan untuk semua orang dan berlainan dari minggu sebelumnya. Penyudahnya saya akan belek buku resepi dan buat carian di internet mencari apa yang kena dengan selera sendiri. Kalau ada bantuan pun, En Bapak sendiri akan request menu apa yang dia nak. 

Jumpa resepi dalam buku masakan Chef Norman. Dah cuba beberapa kali dan resepi kena dengan selera kami berdua. hehe...Anak-anak lebih suka makan ayam goreng rangup, ayam halia atau ayam kicap. Senang kerja dan lagi senang kalau nak suruh diorang makan banyak buat je telur hancur campur kicap. Berebut makan :).

Bahan-bahan:
  • 1 kg paha ayam (saya guna beberapa keping bahagian berlainan)
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji cili meraj - dibuang biji
  • 2 sk serbuk paprika
  • 1 sk serbuk lada sulah
  • 1 1/2 sb serbuk jintan putih
  • 1/4 sk serbuk pala (saya tak masuk)
  • 1/2 sk garam
  • 2 sb myk masak
Bahan sos:
  • 1 sb minyak masak
  • 2 biji cili padi
  • 100gm cendawan dihiris 
  • 50 ml santan pekat
  • 50mil air
  • 1/2 sb kicap cair
  • 2 sb daun ketumbar cincang
Cara membuatnya:
  1. Kelar peha ayam supaya bahan perap dapat meresap ke dalam siinya. Ketepikan.
  2. Tumbuk bawang putih dan cili menjadi pes.
  3. Satukan serbuk paprika, lada sulah, jintan putih, pala, garam dan campuran cili ke dalam mangkuk. Kacau sebati.
  4. Masukkan paha ayam dan lumurkan rata-rata. Perap sekurang-kurangnya satu jam. Boleh juga diperap semalaman supaya bahan perap lebih mesra. (saya buat dan rasanya sampai ke tulang).
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah celcius selama 10 minit.Letak peha ayam di dalam tin pembakar dan renjiskan minyak. Panggang selama 30 minit. Baki bahan perap hendaklah disimpan untuk sos.
Untuk sos:
  1. Panaskan sesudu besar minyak. Goreng cendawan hingga layu. 
  2. Masukkan baki bahan perap, cili padi, santan, air dan kicap cair. Masak sehingga mendidih. Campurkan daun ketumbar dan padamkan api.
  3. Susun ayam dalam pinggan dan hidangkan dengan sos dan lemon (saya guna limau nipis je). Dap...dap...dap...


No comments:

Post a Comment