Wednesday, September 18, 2013

Ada Lebihan Nasi? Moh Kita Buat Apam

Kat rumah ni, kadang-kadang mesti ada lebihan nasi. Maklumlah makan berempat dan budak-budak punya selera pun bergantung pada lauk juga. Padahal sukatan beras sama je masak tiap-tiap hari. Walaupun tak banyak dalam secawan gitu tapi sayang nak dibazirkan. Kalau rajin, jadilah lebihan tadi cucur nasi bilis ke, lempeng nasi ke, tak pun campurkan je balik dalam periuk nasi dan makan. 

Rajin lebih sikit, jadilah apam yang gebu ni. Kali pertama buat, memang bertambah-tambah kami makan. Maklumlah teksturnya betul-betul gebu dan sedap. Dapat resepi ni pun dari blog En Mat Gebu kita tu. Banyak juga hasil yang diperoleh dalam 20 biji gitu. Senang sangat-sangat tak yah nak tunggu hari pasar malam nak beli apam ni. Selamat mencuba. 

Apam Beras Gebu
Bahan-bahan:
1 cawan nasi sejuk
3/4 cawan gula pasir (kurangkan 1 sb)
1 1/4 cawan air 
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 sk yis
Pewarna makanan
Kelapa parut + secubit garam (kukus sekejap)

Cara menyediakannya:

1. Satukan tepung beras, tepung gandum dan yis. Kacau rata dan ketepikan. (selalunya saya kembangkan yis dulu dengan 3 sb air suam dan sedikit gula).
2. Kisar nasi bersama air dan gula hingga halus. Tuangkan ke dalam mangkuk berisi tepung tadi. Kacau sebati menggunakan whisk dan perap selama 3 jam. 
3. Panaskan kukusan, sapu acuan apam (kuih lompang) dengan sedikit minyak supaya mudah dikeluarkan nanti. Kacau bancuhan apam tadi dan campurkan pewarna makanan yang disukai. kacau rata dan sudukan acuan 3/4 cawan penuh.
4. Masukkan dalam pengukus menggunakan api besar selama 15 minit. Keluarkan apam dan hidangkan bersama kelapa parut.

nota:
1. Jangan biarkan apam terlebih masak melebihi masa, nanti apam kurang lembut.
2. Pastikan sukatan adalah tepat bagi memastikan bancuhan tidak terlalu pekat atau cair.
3. Balut pengukus dengan tuala dapur bagi mengelakkan air menitis atas apam. 

2 comments: