Tuesday, May 22, 2012

Daging Berketumbar

Saya tertarik dengan kebanyakan resepi yang dipaparkan menerusi buku Resepi Chef Norman terbitan Karangkraf. Boleh dikatakan kebanyakan resepi sudah saya ulang sediakan untuk hidangan kami sekeluarga. Lagipun bahan-bahannya adalah senang didapati dan paling penting memberi rasa yang berlainan. Cubalah sendiri.
Bahan-bahannya:
  • 500 gm daging - dihiris nipis
  • 2 sb minyak masak
  • 6 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih - diketuk
  • 1 biji cili merah
  • 10 tangkai daun ketumbar
  • 1 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 1 sb lada hitam - ditumbuk kasar
  • 1 sk lada putih - ditumbuk kasar
  • 1 sk gula pasir
  • 2 sb kicap cair
  • 2 sb sos ikan
  • 150gm bayam
  • 1 batang lobak merah - dihiris halus memanjang
  • 50ml air
Cara menyediakannya:
  1. Bahan perap: Kisar bawang putih, bawang merah, cili dan daun ketumbar sehingga halus. Masukkan ke dalam periuk.
  2. Campurkan dengan jus limau nipis, kicap cair, sos ikan, lada hitam dan lada putih. Masukkan daging. Perap di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya selama dua jam.
  3. Panaskan minyak atas api kuat. Goreng daging sehingga keperangan dan masak. Ketepikan.
  4. Goreng pula bayam dan lobak merah. Tuangkan baki bahan perap dan 50ml air. Kacau sehingga bayam lembut. Hidangkan dengan hirisan daging tadi. Hias dengan cili merah. Enak dimakan panas.

Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment