Sunday, September 22, 2013

Perhatian! Perhatian! Kelas Masak Akan Bermula Kembali

Ramai yang email saya bertanyakan mengenai kelas memasak yang paling murah di Ipoh pernah saya sertai di sini. Dengan sukacitanya saya memaklumkan kelas masakan Sweets Buns Sweet Cakes Bakery (SBSCB) kelolaan Cikgu Shahidan akan bermula kembali hujung minggu ini. 

Kelas dimulakan pada 28 September ini dengan Modul Aneka Talam (Sesi 1) - Talam Puding Marble, Talam Keladi, Talam Suji, Talam Tokyo, Talam Cha-cha / sekoteng dan Talam Pulut Delima. Yurannya hanya RM80. 

Pada 29 September pula kelas masakan barat diperkenalkan buat pertama kali dengan penyediaan membuat lasagnea, sherpard pie, brown sause, white sause, cocktail sause, fish & chips, potato salad dan coleslow. Harga promosi adalah Rm100 berbanding harga sebenar Rm150.

Kelas seterusnya pada 5 Oktober, kelas aneka kek antarabangsa - red velvet with cream cheese, boston cheese cake, tiramisu cheese cake dan strawberry cheese cake. Yurannya juga RM80.

Minggu berikutnya pula kelas pastri manis (sesi 1) - yang menawarkan teknik membuat tart buah, coklat fudge, blueberry cheese, tart telur, lemon meringue pie dan apple pie filling. Yurannya hanya RM70.

Kesemua kelas bermula jam 10 pagi hingga 5 petang. Dan yang paling seronoknya, hasil kelas masakan kita pada hari berkenaan boleh dibawa pulang. Yahoo...

Jadi, apa tunggu lagi, jika berminat cepat-cepatlah mendaftar dengan Kak Siti Khadijah di talian 017 – 540 9116. Untuk maklumat lanjut, boleh layari website SBSCB.  



Wednesday, September 18, 2013

Ada Lebihan Nasi? Moh Kita Buat Apam

Kat rumah ni, kadang-kadang mesti ada lebihan nasi. Maklumlah makan berempat dan budak-budak punya selera pun bergantung pada lauk juga. Padahal sukatan beras sama je masak tiap-tiap hari. Walaupun tak banyak dalam secawan gitu tapi sayang nak dibazirkan. Kalau rajin, jadilah lebihan tadi cucur nasi bilis ke, lempeng nasi ke, tak pun campurkan je balik dalam periuk nasi dan makan. 

Rajin lebih sikit, jadilah apam yang gebu ni. Kali pertama buat, memang bertambah-tambah kami makan. Maklumlah teksturnya betul-betul gebu dan sedap. Dapat resepi ni pun dari blog En Mat Gebu kita tu. Banyak juga hasil yang diperoleh dalam 20 biji gitu. Senang sangat-sangat tak yah nak tunggu hari pasar malam nak beli apam ni. Selamat mencuba. 

Apam Beras Gebu
Bahan-bahan:
1 cawan nasi sejuk
3/4 cawan gula pasir (kurangkan 1 sb)
1 1/4 cawan air 
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 sk yis
Pewarna makanan
Kelapa parut + secubit garam (kukus sekejap)

Cara menyediakannya:

1. Satukan tepung beras, tepung gandum dan yis. Kacau rata dan ketepikan. (selalunya saya kembangkan yis dulu dengan 3 sb air suam dan sedikit gula).
2. Kisar nasi bersama air dan gula hingga halus. Tuangkan ke dalam mangkuk berisi tepung tadi. Kacau sebati menggunakan whisk dan perap selama 3 jam. 
3. Panaskan kukusan, sapu acuan apam (kuih lompang) dengan sedikit minyak supaya mudah dikeluarkan nanti. Kacau bancuhan apam tadi dan campurkan pewarna makanan yang disukai. kacau rata dan sudukan acuan 3/4 cawan penuh.
4. Masukkan dalam pengukus menggunakan api besar selama 15 minit. Keluarkan apam dan hidangkan bersama kelapa parut.

nota:
1. Jangan biarkan apam terlebih masak melebihi masa, nanti apam kurang lembut.
2. Pastikan sukatan adalah tepat bagi memastikan bancuhan tidak terlalu pekat atau cair.
3. Balut pengukus dengan tuala dapur bagi mengelakkan air menitis atas apam. 

Friday, August 23, 2013

Bakso Ipoh Mali

Amboi...memang lama betul saya tak update blog masak ni. Tak pelah, saya cuba pelan-pelan merajinkan diri berkongsi resepi yang dah berjaya saya buat ek. Tak lama dulu dah pernah buat bakso tapi guna bebola daging - bakso yang dibeli di Pasar Besar Ipoh.

Kalau beli bakso yang dah ready made ni kena masak hari tu juga untuk rasa kesegarannya. Paling lewat pun sehari lepas tu. Kalau tak memang rasa semacam la. Lepas kejadian buat bebola ikan tak jadi akibat keyakinan melampau hingga salah menggunakan tepung (patut guna tepung ubi bukan tepung jagung), semangat memasak saya betul-betul menurun. Konon serik la nak buat sebarang resepi bebola sendiri.

Tiba-tiba (dah macam buku cerita lak ye) sebelum Ramadan lepas, teringin pula nak buat bakso sendiri. Lagi puas dan ikut citarasa sendiri. Boleh potong lobak merah besar-besar (kat rumah ni ada 2 orang macam arnab - sapa lagi kalau bukan Khalish dan Ilhan) kasi taruh dengan kentang banyak-banyak. Resepi bebola bakso saya peroleh dari internet, kuah sup dan kuah kicapnya saya guna resepi daripada mak. Hasilnya menjadi dan sangat menggembirakan hati. Cubalah ye...

Bakso Ipoh Mali

Untuk bebola daging:

300gm daging kisar
1 sb tepung gandum
3 sb tepung ubi
1 biji telur putih
1/4 sk lada sulah
1/4 sk garam

Cara menyediakannya:
1. Campurkan semua bahan. Ambil sedikit dan bulat-bulatkan mengikut saiz dikehendaki. (tips: basahkan tangan dan bulat-bulatkan atas tapak tangan. Sapu sedikit minyak untuk melicinkan permukaan bebola).

2. Masukkan dalam air mendidih dan rebus hingga bebola terapung di permukaan air. Pastikan menggunakan api sederhana supaya bakso tak mudah pecah. Angkat dan toskan.

Untuk kuah sup:
1 labu bawang besar - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
Sedikit halia dihiris
Rempah 4 sekawan (bunga lawang, buah pelaga, cengkih dan kulit kayu manis)
Sedikit rempah serbuk sup dan serbuk kurma - lebih kurang 1 sb setiap satu
(campurkan sedikit air untuk dijadikan pes)
Air (700ml)
Lobak merah
Kentang
Garam

1. Tumis rempah 4 sekawan dan bawang hingga naik bau. Masukkan halia.
2. Masukkan rempah yang dijadikan pes.
3. Masukkan air beserta lobak dan kentang. Biarkan mendidih dan empuk.
4. Perasakan dengan garam.

Untuk Kuah Kicap:
9 biji cili api akar (nak pedas boleh tambah lagi)
4 sb bawang goreng
1/2 senduk besar kicap manis
1 biji limau kasturi

Kisar semua bahan dan tambah gula dan garam ikut keperluan. Jika pekat tambah lagi kicap. Jangan tambah air.

Lain-lain bahan pelengkap:

Mee kuning
Tauhu goreng
Daun bawang dan sup
Sawi
Bawang goreng

Penyediaan:

Isikan mee kuning, tauhu, sawi dan sup ke dalam mangkuk.
Masukkan bebola daging dan hiaskan daun bawang serta bawang goreng.
Masukkan kuah kicap sebagai pelengkap rasa.

Tips:

#ketika menghidang masukkan beberapa biji bebola daging ke dalam periuk sup. Biarkan 2-3 minit. Jangan biarkan lama-lama kerana bebola akan menjadi kembang dan hancur di dalam kuah sup. Angkat terus letakkan ke dalam mangkuk. 


Selamat mencuba.







Wednesday, June 5, 2013

Akok Yang Betul-betul Mppph...!

Tekak memang dah lama teringin makan akok. Nak gi pantai timur memang tak delah bukan setakat ni. Walaupun dah jumpa resepi yang ringkas tapi mengenangkan yang akhirnya saya seorang je makan, maka tertangguhlah hasrat untuk mencuba.

Balik rumah mentua minggu lepas, kebetulan ada pasar malam berhampiran rumah. Jalan punya jalan, terjumpa penjual akok 5 keping = RM2. Apalagi, cepat-cepatlah beli dan bawa balik. Harap-harap rasanya seperti yang saya bayangkan.

Alhamdulillah, memang kena dengan tekak dan tak manis sangat. Rasa macam mengidam yang berjaya ditunaikan. Eh, jangan salah sangka, mengidam ni bukan ada apa-apa tau. hehe...*sila percaya. 

Tuesday, May 28, 2013

Tips Asas Menggunakan Bread Maker & Koleksi Resepi Homemade Piza

Sungguh, tajuk entry ni lama betul dalam simpanan. Sejak tahun lepas. Tapi, isinya asyik lah bertangguh nak taip. Kebetulan Mak Long Zuridah saya yang tinggal di Pengkalan Balak, Melaka sudah memiliki Bread Maker (BM) yang dihadiah anak sulungnya dan atas permintaan beliau untuk meminta saya berkongsi resepi piza, maka haruslah kita merajinkan diri untuk selesaikan entry tertunggak ni. :)

Khalish dan kami adalah penggemar piza dan hampir setiap bulan menikmatinya, Oleh kerana permintaan piza asyik kedengaran, maka En Bapak telah menghadiahkan saya Bread Maker sempena ulang tahun perkahwinan kami tahun lepas. Diulang tahun lepas ye. (haha...lama benau ceritanya dah nak masuk ulang tahun berikut dah ni. hehe)

Selepas membuat beberapa tinjauan, akhirnya brand tesco menjadi pilihan memandangkan harga yang ditawarkan adalah lebih rendah berbanding jenama lain. Walaupun jenama tesco je pun, tapi alhamdulillah sampai sekarang khidmatnya masih tiptop. Paling best masa tu ada diskaun lagi. Setakat adunan 900gm, oklah bukan nak berniaga pun. Yang mahal tu sebab boleh uli sampai berkilo-kilo adunan. 

BM ni bagus sebab ada banyak fungsi. Nak mengguli doh, roti asas (french, manis atau sandwich), buat jem malahan untuk bakar sebiji roti dalam tu pun boleh. Bagi yang tangan tak kuat mengguli macam saya, BM adalah merupakan mesin bantuan yang amat berguna. Jangan tak percaya, saya siap buat doh kuih gunting dan kuih siput dalam BM bulan Ramadhan lepas. hihihi

Al-kisah, masa kali pertama menggunakan BM, saya nak buat piza, maka menu dough dipilih dan masa untuk mengguli adalah 1 jam 30 minit. Jadi, lepas masukkan bahan saya pun on kan dan tunggulah hingga bunyi bip. Tup-tup...bila buka hamik ko adunan dah siap mengembang dan sukar membentuk adunan untuk diletak dalam dulang piza. Terpaksalah pula tambah beberapa sudu tepung untuk memudahkan sesi berkenaan.

Pengajaran yang saya dapat kalau nak buat piza atau roti, bila bunyi bip kali pertama berbunyi (masa tak lama dalam 30-40 minit gitu). Terus off kan BM. Keluarkan adunan dan tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Lepas tu, bahagikan kepada beberapa bahagian. Leperkan satu bahagian mengikut ketebalan yang dikehendaki (jangan tebal sangat sebab adunan akan naik nanti)dan letakkan atas dulang piza atau loyang dan tunggu doh mengembang dua kali ganda. Dah naik, baru bakar doh tadi 10-12 minit atau hingga topping sedikit kekuningan.

Lepas tu baru letakkan topping dan keju baru bakar sekali lagi hingga keju mencair dan sedikit rangup dohnya. Syoknya buat piza sendiri sebab kita boleh buat roti asasnya tebal ikut suka, letaklah topping banyak dan keju banyak mana. Lepas tu, jangan bising berat badan naik ok. hihihi...

Ini sebahagian koleksi doh yang saya pernah cuba. Dapat pun dari dapur blogger masakan yang dalam list tepi tu. Silalah membongkar dapur2 mereka ye. Sebenarnya kalau nak lagi sedap tambahkan minyak zaitun dalam sesudu dua. Kalau nak uli pakai tangan pun boleh. 

Doh Piza 1: (*resepi ni menghasilkan 6 kpg piza 9" pelbagai ketebalan)

500 gm tepung hi-protein (ayak dulu)
1 paket yis (11gm)
2 sb gula
1 s/k garam
3 sb marjerin / shortening (lelemak sayuran)
1 1/4 cwn air suam (bergantung)
1 biji telur

Cara menyediakannya:
1. Campurkan 1/4 cawan air suam, yis dan gula. Biarkan hingga berbuih. Masukkan dalam BM.
2. Masukkan tepung dan bahan-bahan lain selebihnya.
3. Set menu dough dan biarkan BM menjalankan tugasnya hingga bunyi bip pertama. Off kan BM.
4. Keluarkan adunan dan masukkan dalam mangkuk. Tumbuk-tumbukkan doh dan uli sekejap. Kemudian leperkan doh (guna penggelek / gelas) dan letakkan atas dulang piza / loyang. Ikutla nak ketebalan macamana, nak tebal ke, sederhana atau nipis.
5. Biarkan naik sekali ganda. (lebih kurang 15 minit). Masa yang sama sila panaskan ye- 15 minit.
6. Bila doh naik, cucukkan dasarnya dengan garfu. Takat 4-5 cucuk udah setakat nak keluarkan udara. 
7. Masukkan piza dalam oven suhu 180 darjah selama 10-12 minit atau nampak sedikit kekuningan atasnya. 
8. Keluarkan. Letaklah topping yang disukai beserta taburan keju. Lepas tu, bakar lagi hingga keju mencair.

Untuk resepi seterusnya stepnya adalah sama seperti di atas.

Doh Piza 2:

250gm tepung hi-protein
100ml air
1/2 sb gula
1/2 sk garam
1 sk yis
1 sb madu atau susu pekat atau susu tepung yang dijual di kedai bahan bakeri
1 sb shortening
2 sb minyak zaitun
2 ulas bawang putih
1 biji telur
25gm marjerin

Doh Piza 3: (resepi drp blog kak aziejaya: beliau gunakan tangan je, dpt 2 kpg piza. saya belum berkesempatan mencuba guna BM. Kalau nak lebih, buat 2x adunan daripada bahan-bahan berikut)

1 1/2 cawan air suam
2 sk yis
Secubit gula
4 cawan tepung
1/4 sk garam
1/4 cawan minyak zaitun
Sedikit minyak zaitun untuk sapuan tepi doh yang akan dibakar.


Untuk resepi topping, kita sambung lain entry ye. 








Friday, May 24, 2013

Mangkuk Sarapan Semudah 1,2,3


Assalamualaikum wbt

Lama betul saya tak update resepi yang dicuba sendiri. Bukan malas tau tapi kurang rajin. hihihi...Dah pernah nampak resepi ni dalam buku masakan untuk kanak-kanak. Tang roti yang dijadikan mangkuk tapi dalam buku tu intinya adalah nasi goreng. 

Kemudian, ternampak pula Serena Masterchef Selebriti buat benda yang sama. So, semangat nak rasa  (padahal nafsu makan tu) berkobar-kobar dan akhirnya berjaya dihasilkan pada sarapan semalam. Cuma lain kali kena buat lebih sebab En Bapak kata tak cukup enam keping. hihihi...Nak ulang buat inti balik, tak kuasa akak. 

Mungkin anda boleh olah intinya dengan daging kisar, atau hirisan sosej yang dikaramel seketika atau mungkin boleh ditaburkan keju di atasnya. Tak salah mencuba kan. Jom intai resepi olahan saya ni, kalau sudi cubalah sendiri.

MANGKUK SARAPAN SEMUDAH 1,2,3
(Inspirasi daripada blog Martha Stewart)

BAHAN-BAHAN:

6 keping roti putih 
Semangkuk kecil inti ayam
(saya perap ayam bersama sedikit daun ketumbar dan ditumis bersama bawang putih dan bawang merah)
Semangkuk kecil sardin 
(saya tumiskan bersama bawang dan masukkan 3 batang cili padi yang dihiris halus. Kemudian perahkan dengan limau kasturi)
Sedikit kucai untuk taburan
Beberapa biji telur
Taburan lada hitam

CARA MENYEDIAKANNYA:

1. Terap acuan bulat atau gunakan saja cawan atau mangkuk ke atas roti. Kemudian susun dalam dulang muffin yang disapu dengan marjerin.

2. Kemudian, bakar roti berkenaan selama 5 minit pada suhu 180 darjah. Keluarkan.


3. Isikan inti ayam atau sardin tadi. Selepas itu, pecahkan telur di atasnya. Taburkan sedikit garam, daun kucai dan lada hitam. Bakar lagi selama 15-17 minit bergantung samada telur separuh masak atau sepenuh masak yang anda mahukan.

Tara....dah siap. Saya lebih sukakan bakul yang berinti tanpa telur. En Bapak lebih sukakan yang bertelur. Rasanya rangup di luar dan lembut di dalam. Enak dicicah dengan sos cili. Makan panas-panas tau. 

Monday, April 29, 2013

Sup Kentang Keju Cheddar

Sup ni lama dah dicuba. Rasanya lemak berkrim. Saya peroleh resepi menerusi majalah Rasa tak ingat tahun berapa. Tak silap masa tu ada kolum perkongsian untuk resepi pelajar kulinari. Jumlah hidangan dihasilkan agak banyak berbanding setin sos prego cendawan.

Nak lagi enak, masa tumis bawang tu saya masukkan sekali cendawan tiram untuk campuran rasa cendawan. Rasanya guna cendawan butang segar lagi menarik tapi masa tu tak de stok. Mungkin lain kali kita cuba.
Sup Kentang Keju Cheddar
Bahan-bahannya:

1.5 liter stok ayam (saya guna kiub ayam je)
2 labu bawang besar (dipotong dadu)
4 batang batang saderi (hiris kecil)
6 biji kentang - saiz besar (direbus dan dilenyek)
Keju cheddar (terpulang berapa banyak - diparut
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar lada hitam
1/2 sudu kecil garam (jika perlu)
1/2 sudu kecil serbuk oregano (tak masuk)
3/4 serbuk lada sulah

Cara menyediakannya:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan batang saderi hingga layu. 
2. Masukkan stok ayam dan kecau rata.
3. Masukkan kentang lenyek. Kacau dan biarkan mereneh dengan api perlahan.
4. Tutup api dan masukkan bahan tersebut dalam pengisar. Kisar hingga semua bahan menjadi halus.
5. Setelah itu, tapis bahan dan panaskan semula dalam periuk. Masukkan keju cheddar, serbuk oregano, serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah reneh hingga keju mencair dan sup menjadi pekat. 
6. Serasi dihidang bersama roti perancis dan lain-lain roti.


Selamat mencuba.