Sunday, July 8, 2012

Kek Coklat Lava : Enak & Mudah

Ada yang juga menamakannya kek molten.
Kalau order piza dominos tak sah kalau tak beli kek coklat lava sekali. Memang sedap sangat sampai kami anak beranak dah ketagih. Tapi tulah sebiji dah dekat RM6. Kalau beli ala-carte RM8.80 sebiji. Tak puas.

Sejak terjumpa resepi kek coklat lava kat myresepi dan mencubanya, asal teringin je dah boleh buat sendiri dan makan sepuasnya. Bahannya amat mudah dan masa persediaan tak sampai 40 minit. Yang penting adalah rasanya seakan sama dengan kek dominos. Makan panas-panas dan menikmati limpahan sos coklat di bahagian tengah. Yummy.

Kepada hantu kek dan coklat, sila cuba.-kredit resepi kepada : aludra@myresepi-
Bahan-bahan ( 2-3 biji ramekin )
  • 1 cawan dark chocolate yg dicincang. - saya guna brand Beryls (coin)
  • 6 sudu besar mentega yg dah dicairkan
  • 2 biji telur.
  • 3 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar tepung
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • Secubit garam
Cara menyediakannya:
  1. Panaskan oven pada 160 celcius.
  2. Cairkan coklat dgn mentega. Boleh guna oven atau cara Bain Marie. Masukkan serbuk Koko. Gaul sebati dan ketepikan.
  3. Pukul telur dengan gula selama 3 minit. Campurkan adunan dengan adunan coklat tadi. Masukkan tepung dan garam. Gaul sebati.
  4. Tuangkan dalam bekas ramekin yg dah digriskan. Boleh griskan ramekin dengan mentega dan gula halus.
  5. Masukkan ramekin dalam freezer selama 5 minit. Keluarkan dan masukkan dalam oven selama 11 minit. Adunan tak boleh bakar lebih dari 15 minit.
  6. Keluarkan dan biarkan selama 3 minit. Keluarkan dari ramekin dan hidangkan.
#Saya doublekan bahan kepada dua adunan. Telur guna dua biji sahaja yang lain-lain darabkan dua.

Cara saya:
Cairkan coklat dan mentega dalam oven. Sementara itu, pukul seketika telur dan gula. Campurkan adunan coklat tadi dalam adunan telur. Masukkan tepung dan sedikit garam kemudian masukkan dalam aluminium foil. Simpan dalam peti sejuk (atas) kira-kira 10 minit. Keluarkan dan bakar antara 160-180 celcius selama 11-20 minit. Terpulang pada selera masing-masing samada mahu lebih sos coklat atau sebaliknya. Saya suka kek dimasak 70 peratus manakala En Bapak suka kalau kek 20 peratus dimasak.


Selamat mencuba. 











No comments:

Post a Comment